torsdag 30 juni 2016

Positivt illamående?

Har hittat en del intressant info av en slump angående detta. Jag skulle kolla om man får ta Postafen mot illamåendet (morgonillamående TSSS, här mås det illa nattetid som sjutton och även en del dagtid) och Fass såg ju väldigt deprimerande ut- egentligen inte om man läser att det är kategori A och är testat massa gånger. Mindre bra när man läser att de tycker att man ska undvika det i möjligaste mån. Blandade budskap, någon?

Som tur är kan man då vända sig till Janusinfo där de kommenterat just tillägget i Fass som varnar gravida. http://www.janusinfo.se/Nyheter/Nyhetslista/2013/Meklozin-gar-bra-att-anvanda-under-graviditet/  Där är länken för den som vill läsa. För den som inte pallar är det riktigt intressanta delen följande:
"I det svenska Medicinska födelseregistret finns över 40 000 barn vars mödrar uppgivit användning av meklozin i tidig graviditet och frekvensen missbildningar var signifikant sänkt jämfört med det förväntade. Det är sedan tidigare känt att graviditetsillamående är förenat med ett lägre antal missbildade barn än det genomsnittliga. Meklozin får därmed betraktas som ett väl studerat och säkert medel att användas vid illamående under graviditet."

Spännande, eller hur? (Ja i alla fall för oss som mår illa.) Har aldrig hört att illamåendet kunde vara ett bra tecken. Googlade vidare och hittade bla denna länk http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/nausea-during-pregnancy/faq-20057917
Där man kortfattat skriver att  "A study of more than 2,400 pregnant women associated nausea and vomiting during the first trimester with a reduced risk of early pregnancy loss — particularly for women age 30 and older."
En annan länk som nämner flera studier där man kommit fram till att illamående även kan innebära minskad risk för missbildningar etc: http://www.nhs.uk/news/2014/07July/Pages/Morning-sickness-linked-to-healthier-babies.aspx

BRA nyheter för en som mår svindåligt om nätterna alltså. (Och nej ni som inte mår illa det behöver inte vara dåligt alls, skatta er lyckliga istället att ni mår fint :) Jag tänker iaf se detta som något positivt för egen del och hoppas på att det är ett bra tecken för bebbe. Läste även att de som har haft problem med åksjuka eller känslighet för lukter kan vara extra benägna att må illa och jag har alltid haft lätt för att bli åksjuk så det stämmer ju.

I övrigt är det idag 7+2, hej & hå. Sex dagar till ultraljud. Tiden sniglar sig fram medan jag försöker hitta saker jag inte mår illa av- igår storhandlade jag och kom hem med främst mejeriprodukter (Mannafrutti för första gången på 15 år, typ) och frukt och grönt. Läser sedan att man måste tvätta händerna noga efter att man sysslat med rotfrukter eftersom det kan finnas toxoplasmos där. Jag som tvättade nypotatis på midsommar utan en tanke på det.. Suck. Hela-jäkla-tiden är det nåt man missar fast jag försöker. Argh. Vill bara ha vecka 13 här nu. Vill inte vara i IVF-karusellen nåt mer. Vill ha IVF-bebis att krama på och se tillbaka på den här tiden som en kamp väldigt värd målet.

Förresten. Ni som försöker just nu och tycker att men skärp dig, du har ju plussat, det är ju dit man VILL liksom.. Vänta bara. När man varit inne i det här ett tag och följt så många som plussat och fått MF eller MA gång på gång så blir man väldigt ödmjuk och inser att ingenting nånsin är att ta för givet. Särskilt första tiden. Man blir luttrad, tröstar varann, peppar och inser att varje dag som gravid är en gåva. Att dessutom få bebis är den största gåvan av alla.

4 kommentarer:

  1. Jag känner igen mig så i allt du skriver. Har också ivf-graviditet, är tidigt i v.7 och härregud vad orolig jag är! Har ultraljud 14/7 och tiden går så långsamt. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att man inte är ensam ändå! Håller tummarna för dig/er!!

      Radera
    2. Allt gick jättebra. Hjärtljud och resten såg normalt ut också. Det känns som att min oro lagt sig något nu, från tornadostyrka till halvstorm i alla fall:)

      Radera
    3. Underbart!! Grattis till er =)

      Radera