söndag 12 juni 2016

Vecka för vecka-info

Vet inte om ni är som jag som gärna tänker på hur långt embryot kommit i sin utveckling dag för dag, isåfall tänkte jag tipsa om dessa rader =)

Första trimestern vecka 1-12
Under den första delen av graviditeten utvecklas embryot från en enda cell till ett foster som har alla kroppsdelar på plats. Det är vanligt att man mår illa under första trimestern, och att det går över sedan.
Vecka 1-2
De två första veckorna av den tid som räknas in i graviditeten är man faktiskt inte gravid. Det beror på att man räknar den senaste mensens första dag som graviditetens första dag.
Vecka 3
Befruktningen sker i början av denna vecka.
Vecka 4
Den här veckan har embryot fått fäste i livmodern. Men än så länge vet många inte att de är gravida. Nervsystemet börjar utvecklas och början till ryggrad och hjärnans båda lober bildas.
Vecka 5
Alla nödvändiga celler finns på plats . Veckorna framöver till vecka 10 är viktiga eftersom alla organ och deras funktioner blir till. Kärlsystemet håller på att utvecklas. Huvud, bål syns tydligt och armar och ben börjar skönjas som små knoppar. Käken utvecklas och redan finns anlag för tio små tänder.
Vecka 6
Mensen har uteblivit i två veckor och många vet nu att de är gravida. Den här veckan börjar hjärtat att slå. Armar och ben ser ut som det de är.
Vecka 7
Embryot är cirka 1 cm långt. Alla organ finns men behöver förfinas lite innan förlossningen.
Vecka 8
Embryot kan göra enklare rörelser.
Vecka 9
Embryot är två till tre centimeter och börjar få ett ansikte med ögon, öron och näsa. Fingrar och tår har bildats. De inre delarna av könsorganen, äggstockar och testiklar finns.
Vecka 10
Embryot kallas från den här veckan för foster. När veckan är slut har de flesta organ bildats. Nu ska den bara växa sig större.
Vecka 11
Yttre könsorganen kan ses. Äggledare och testiklar är färdigbildade. Fostret kan svälja och göra andningsrörelser.
Vecka 12
Efter den här veckan är den största risken för missfall över. Illamående och trötthet börjar avta. Fostret är cirka sex cm långt och väger ungefär 15 gram och kan röra på armar och ben.

(Källa: doktorn.com)

Längre än så här vill jag inte läsa men alla veckor finns omskrivna. För mig räcker det att ta in och hoppas på de första. Och av nån anledning blev jag lite skraj när jag läste om sista trimetern, fick lite "Jag är inte redo!"-panik. Det blir nog några inlägg om förlossningsrädsla sedan, om lille åttlingen får fortsätta växa.. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar